EN
Suç ve Güvenlik

Suç ve Güvenlik

Aydınlatma, Suç ve Güvenlik

Artan dış mekan aydınlatmasının suçları caydırdığına dair net bir bilimsel kanıt yoktur. Bizi daha güvende hissettirebilir fakat bizi daha güvenli kıldığına dair bir bilgi bulunamamıştır.

Journal of Epidemiology and Community Health'de yayınlanan 2015 tarihli bir araştırma, sokak lambalarının kazaları veya suçları önlemediğini fakat çok fazla paraya mal olduğunu buldu. Araştırmacılar, İngiltere ve Galler'deki 62 yerel bölgenin trafik kazaları ve suçlarla ilgili verilerine baktılar. Yetkililer tamamen kapatılmış, belirli saatlerde kapatılmış, parlaklığı düşürülmüş veya düşük güçteki Led lambalar ile değiştirilmiş aydınlatmanın suça hiçbir etkisi olmadığını buldular.

Araştırmaya göre, "Riskler dikkatle değerlendirildiğinde, yerel makamlar, trafik kazalarını ve suçları olumsuz etkilemeden hem maliyetlerden hem de enerjiden tasarruf ederek sokak aydınlatmasını güvenli bir şekilde azaltabilirler."

2011 Londra sokak aydınlatması ve suç araştırmasına göre, artan aydınlatmanın toplam suçu azalttığına dair iyi bir kanıt yok.” 1997 Ulusal Adalet Enstitüsü araştırması şu sonuca varmıştır: “Suçu önlemesi için gelişmiş aydınlatmalara güvenemeyiz.”

Aslında kötü dış mekan aydınlatması, mağdurların ve mülkün daha kolay görülmesini sağlayarak güvenliği azaltabilir. Chicago Alley Aydınlatma Projesi kapsamında yapılan bir çalışmada parlak bir şekilde aydınlatılmış sokaklar ile artan suç arasında bir ilişki olduğu görüldü.

Aslında, çoğu mülkiyet suçu gün ışığında işlenir. Vandalizm ve grafiti gibi bazı suçlar gece aydınlatmasının çok olduğu yerlerde daha çok işlenmektedir.

Karanlık bir gökyüzü mutlaka karanlık bir zemin anlamına gelmez. Işığı gerektiği yere yönlendiren akıllı aydınlatma, güvenlik ve yıldız ışığı arasında bir denge oluşturur.

Daha Parlak Daha Güvenli Demek Değildir:

Dış mekan aydınlatması, geceleri güvenliği artırmayı amaçlar. Ancak çok fazla aydınlatma aslında tam tersi bir etkiye sahip olabilir. Asıl hedef görünürlük olmalıdır. Parlak, korumasız ışıklardan gelen göz kamaşması aslında güvenliği azaltır. Çünkü gözlerimize doğru parlar ve göz bebeklerimizi daraltır. Bu durum sadece kör edici bir etki vermekle kalmaz, aynı zamanda gözlerimizin düşük ışık koşullarına uyum sağlamasını da zorlaştırır.

Kaynak:IDA