EN
Enerji ve Para

Enerji ve Para

Işık Kirliliği Enerji ve Parayı İsraf Ediyor

Çok fazla ışık yayan veya gerekmediği yerde ve zamanda çalışan aydınlatma israftır. Enerjiyi boşa harcamanın büyük ekonomik ve çevresel sonuçları vardır.

Amerika’da yapılan bir çalışmaya göre yalnızca ABD'de ortalama bir yılda, dış mekan aydınlatmaları, çoğunlukla sokakları ve otoparkları aydınlatmak için, yaklaşık 120 terawatt-saat enerji kullanır. Bu, İstanbul’un toplam elektrik ihtiyacını 3.5 yıl boyunca karşılamaya yetecek kadar enerji demektir.

IDA (International Dark-Sky Association – Uluslararası Karanlık Gökyüzü Topluluğu), yalnızca ABD'deki tüm dış mekan aydınlatmasının en az yüzde 30'unun, çoğunlukla korumalı olmayan ışıklar tarafından israf edildiğini tahmin etmektedir. Bu durum 3,3 milyar dolara ve yılda 21 milyon ton karbondioksit salınımına katkıda bulunuyor. Tüm bu karbondioksiti dengelemek için yılda 875 milyon ağaç dikmemiz gerekiyor.

Çevresel sorumluluk, enerji verimliliği ve koruma gerektirir.

  • Kaliteli dış mekan aydınlatması kurmak, enerji kullanımını yüzde 60-70 oranında azaltabilir, milyarlarca dolar tasarruf sağlayabilir ve karbon emisyonlarını azaltabilir.
  • Dış mekan aydınlatması tamamen korumalı olmalı ve ışığı gökyüzüne değil, ihtiyaç duyulan yere yönlendirmelidir.
  • Tam ekranlı armatürler, ekransız armatürlerle aynı seviyede aydınlatma sağlayabilir, hem de daha az enerji ve maliyetle.
  • Gereksiz iç aydınlatma - özellikle geceleri boş ofis binalarında - kapatılmalıdır.

Yeni aydınlatma teknolojileri enerji tasarrufuna yardımcı olabilir.

  • LED'ler ve kompakt floresanlar (CFL'ler) enerji kullanımını azaltmaya ve çevreyi korumaya yardımcı olabilir, ancak yalnızca sıcak beyaz ampuller kullanılmalıdır.
  • Karartıcılar, hareket sensörleri ve zamanlayıcılar, ortalama aydınlatma seviyelerini düşürmeye ve daha da fazla enerji tasarrufu sağlamaya yardımcı olabilir.

Kaliteli aydınlatma tasarımı, enerji kullanımını ve dolayısıyla enerji bağımlılığını azaltır. Ayrıca karbon emisyonlarını azaltır, para tasarrufu ve gece gökyüzünün keyfini çıkarmamızı sağlar.

Kaynak: IDA