Gökada, kütle çekimi tarafından bir arada tutulan gaz, toz, milyonlarca yıldız ve bu yıldızların gezegen sistemlerinden oluşur.
Biz, Dünya adı verilen ve Güneş sisteminin parçası olan bir gezegende yaşıyoruz. Peki Güneş Sistemimiz nerede? O da Samanyolu Gökadası’nın küçük bir parçasıdır.
Kaynak: NASA
Gökada, kütle çekimi tarafından bir arada tutulan gaz, toz, milyonlarca yıldız ve onların gezegen sistemlerinden oluşur. Ayrıca Samanyolu Gökadasının merkezinde süper kütleli bir karadelik vardır.
Gece gökyüzüne baktığımızda Samanyolu’ndaki diğer yıldızları görürüz. Eğer gerçekten karanlık bir geceyse ve ışık kaynaklarından yeterince uzaktaysak, gökyüzü boyunca Samanyolu’nu gözlemleyebiliriz.
Trona Tepeleri, California Çölü Ulusal Koruma Alanı’nda gökyüzü boyunca uzanan Samanyolu Gökadası. Fotoğraf: Ian Norman. (Kaynak: NASA)
Bizim gökadamız dışında birçok gökada daha vardır. Bu gökadaların sayısı o kadar çoktur ki hepsini henüz sayamadık bile. Hubble teleskopu 12 gün boyunca uzayda küçük bir bölgeyi gözledi . 10000’den fazla farklı boyut, şekil ve renklerde gökada keşfetti! Bazı bilim adamları, evrende yüz milyar kadar gökada olabileceğini düşünmektedir.
Bu fotoğraf Hubble Uzay Teleskopu tarafından çekildi. Her küçük nokta birer gökada. (Kaynak: NASA)
Bazı gökadalar tıpkı bizim gökadamız gibi spiral bir şekle sahiptir. Bu gökadalar rüzgar gülü gibi görünen kıvrılan kollara sahiptirler. Bazı gökadalar ise düzgün oval bir şekle sahiptir. Bunlara eliptik gökadalar denir. Bazı gökadalar ise ne spiral ne de ovaldir. Bu tür gökadalara da düzensiz gökadalar denir ve leke gibi bir görünümleri vardır. Gökadalardan gelen ışık aslında gökadanın içindeki yıldızlardan gelen ışıktır.
Kaynak: NASA
Bazen gökadalar birbirine çok yaklaşır ve çarpışırlar. Örneğin Gökadamız Samanyolu ve yakın komşumuz Andromeda Gökadası yaklaşık 5 milyar sonra bir gün çarpışacaklar. Fakat bu çarpışma yarın gerçekleşecek olsa bile biz bunu fark edemezdik. Gökadalar o kadar büyüktür ve o kadar yayılmışlardır ki, birbirlerine çarpsalar bile, içlerindeki gezegenler ve yıldız sistemleri genellikle birbirine çarpışacak kadar yaklaşamazlar bile.
Kaynak: NASA