Lazer kelimesindeki harfler, Uyarılmış Radyasyon Emisyonu ile Işık Amplifikasyonu (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) anlamına gelir. Lazer, alışılmadık bir ışık kaynağıdır. Bir ampulden veya flaş ışığından oldukça farklıdır. Lazerler çok dar bir ışık huzmesi üretir. Bu tür ışık, birçok teknoloji ve alet için kullanışlıdır.
Lazer Nasıl Çalışır?
Işık dalgalar halinde hareket eder ve bir dalganın tepe noktaları arasındaki mesafeye dalga boyu denir.
Her ışık renginin farklı bir dalga boyu vardır. Örneğin; mavi ışık, kırmızı ışıktan daha kısa dalga boyuna sahiptir. Güneş ışığı (hatta bir ampulden gelen ışık) birçok farklı dalga boyuna sahip ışıktan oluşur. Gözlerimiz, bu dalga boyları karışımını beyaz ışık olarak algılar.
Lazerler doğada oluşmaması yönünden diğer ışıklardan farklıdır. Bu özel ışık türü yapay olarak meydana getirilir. Lazerleri meydana getiren ışık dalgaları çok benzer dalga boylarına sahiptir. Lazeri oluşturan ışık dalgalarının tepe noktaları birlikte sıralı bir şekilde veya bir diğer deyişle aynı fazlı olarak hareket eder. Bu nedenle lazer ışınları çok incedir, çok parlaktır ve çok küçük bir noktaya odaklanabilir.
Lazer ışığı odaklanmış durumda kaldığından ve fazla yayılmadığından (bir el fenerinin yapacağı gibi), lazer ışınları çok uzun mesafeler kat edebilir. Ayrıca çok küçük bir alana çok fazla enerji aktarabilirler.
Lazerlerin birçok kullanım alanı vardır. Hassas işlem yapan aletlerde kullanılırlar ve elmasları veya kalın metalleri kesebilirler. Ayrıca hassas ameliyatlarda yardımcı olacak şekilde tasarlanabilirler. Lazerler ayrıca bilgileri kaydetmek ve almak için de kullanılır. İletişimde, televizyon ve internet sinyallerinin taşınmasında kullanılırlar. Lazeri günlük hayatımızda lazer yazıcılarda, barkod tarayıcılarda ve DVD oynatıcılarda da görürüz. Ayrıca bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlar için parça yapılmasına da yardımcı olurlar.
Lazerler ayrıca spektrometre adı verilen aletlerde de kullanılır. Spektrometreler, incelenmek istenen materyalin içeriğini nelerden oluştuğunu bulmak için kullanılır. Örneğin; NASA’nın Curiosity aracı, Mars'taki belirli kayalarda ne tür kimyasalların bulunduğunu görmek için bir lazer spektrometre kullanmaktadır.
Uzay araştırmalarında ise lazerler, Dünya atmosferindeki gazları incelemek ve gezegenlerin, ayların, asteroitlerin yüzeylerini haritalamak için uzay araçlarında kullanılmıştır.
Bilim insanları ayrıca lazerleri mesafe ölçümünde de kullanılırlar. Astronomlar, bir lazer ışınının aya gitmesi ve geri dönmesi için geçen süreyi ölçerek, tam olarak ne kadar uzakta olduğunu söyleyebilmektedir.