EN

APSCO

Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü

Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü (APSCO) uzay teknolojileri alanında yaşanan gelişmeleri takip etmek, bilgi paylaşımında bulunmak ve eğitim vermek için kurulmuş bir uluslararası organizasyondur. Merkezi Pekin'de bulunan APSCO, 2008 yılında hükümetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. APSCO, bölgedeki gelişmekte olan ülkelerin, uzayın barışçıl kullanımı noktasında işbirliğine dayalı bir mekanizma sunmaktadır.
Uzay bilimi, uzay teknolojisi ve uzay uygulamalarında kaynak paylaşımı ile APSCO, üyelerinin kapasite geliştirmesini kolaylaştırmak üzere çok taraflı işbirliğini desteklemektedir. Coğrafi olarak birbirine uzak olan üye ülkelerin işbirliğini kuvvetlendirmek için Veri Paylaşım Ağı, Uzay Segmenti Ağı ve Yer Sistemlerinin Ara Bağlantıları, Yere Dayalı Uzay Nesnesi Gözlemi (APOSOS), Afet İzleme Ağı, Uzay Uygulama Ağı, Eğitim ve Uygulama Merkezi gibi ağ ve merkezlerle eşgüdüm imkânı sunmaktadır.
Türkiye; Çin, Pakistan, Endonezya, Bangladeş, Peru, İran, Moğolistan ve Tayland ile birlikte APSCO’nun dokuz kurucu üyesinden biridir. 1 Haziran 2006’da katılım sözleşmesini imzalamıştır. APSCO, Nisan 2007’de Birleşmiş Milletler tarafından 102. Madde kapsamında Çok taraflı Uluslararası Kuruluş olarak kabul edilmiştir. APSCO’ya Meksika 2015 yılında gözlemci olarak katılmıştır. 2016 yılında Mısır yedek üye olarak kabul edilmiştir. 

Güncel Haberler