EN

Diğer Projeler

Bu alanda ülkemizde gerçekleştirilen veya gerçekleştirilmekte olan, Türkiye Uzay Ajansının uhdesinde olmayan, diğer kurum ve kuruluşlarımızın yürüttüğü projeler yer almaktadır.

MUFS

MUFS

Savunma Sanayii Başkanlığ ile Roketsan arasında 2018 yılında imzalanan Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) Geliştirme Projesinde, 100 kilograma kadar kütleli mikro uyduların, yüksekliği en az 400 kilometre olan Alçak Dünya Yörüngesine yerleştirme kabiliyetinin kazanılması amaçlanmaktadır. Bu sayede Türkiye’nin, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu uydu fırlatma, test etme, üretme altyapısı ve üs kurma yeteneğine kavuşması hedeflenmektedir.

HALE

HALE

Türkiye'nin, Hall Etkili İtki Motoru Geliştirme Altyapı Projesi (HALE) ile elektrikli itki sistemleri alanında araştırma ve geliştirme yapabileceği ilk tesisine sahip olması amaçlanmıştır. Tesis Kalkınma Bakanlığı (Mülga)’nın desteği ile TÜBİTAK UZAY Enstitüsü’nde yer alan tesiste üretilecek ve test edilecek itki sistemleri ile Türkiye’nin kısa ve uzun vadede ihtiyaç duyacağı itki sistemlerinin karşılanması ve dışa bağımlılığın azaltılması hedeflenmektedir.

LAGARİ

LAGARİ

STM tarafından geliştirilmekte olan bir mikro uzaktan algılama uydusudur. LAGARI; güvenlik, genel haritalama, orman ve bitki örtüsünün takibi, tarım alanlarının incelenmesi, afet takibi gibi amaçlara yönelik olarak görev yapacak bir takım uydu sisteminin ilk uydusudur.

TÜRKSAT 6A

TÜRKSAT 6A

TÜRKSAT 6A, Türkiye’nin yerli imkanlarla geliştirilen ilk haberleşme uydusudur. TÜRKSAT 6A Projesi 2014 yılında başlatılmıştır. Uydunun geliştirme çalışmaları; proje ortakları TÜBİTAK UZAY, TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH tarafından yürütülmektedir. TÜRKSAT 6A uydusunun 2022 yılında fırlatılarak 42° Doğu Boylamına yerleştirilmesi planlanmaktadır. Yörüngede devreye alma işlemlerinin tamamlanmasından sonra uydunun işleticisi ve sahibi TÜRKSAT A.Ş. olacaktır.

GÖKTÜRK-2

GÖKTÜRK-2

Türkiye’de T.C. Milli Savunma Bakanlığı öncülüğünde, TÜBİTAK Başkanlığı, TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. ve TÜBİTAK UZAY yükleniciliğinde geliştirilen GÖKTÜRK-2 uzaktan algılama uydusu, 2012 yılında yörüngeye yerleştirilmiş ve hala aktif durumdadır. 

İMECE

İMECE

TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilmekte olan optik uzaktan algılama uydusudur. Proje kapsamında TÜBİTAK UZAY bünyesinde aşağıdaki alt yapılar geliştirilecektir;

•    Hiperspektral Uydu Kamerası Alt Yapısı
•    Elektro Optik Uydu Kamerası Alt Yapısı
•    Haberleşme Sistemi Alt Yapısı 
•    Yıldızizler Alt Yapısı
•    Güneş Algılayıcısı Alt Yapısı
•    Tepki Tekeri Alt Yapısı
•    Yeni Nesil Uçuş Bilgisayarı Alt Yapısı
 

RASAT

RASAT

RASAT Uydusu, Türkiye’nin BİLSAT uydusundan sonra sahip olduğu ikinci mikro uzaktan algılama uydusudur. Uydu, optik faydalı yüke sahiptir. 17 Ağustos 2011 tarihinde fırlatılan uydu aktif durumdadır. Uydudan alınan görüntüler haritacılık, afet izleme, tarım, çevre, şehircilik ve planlama gibi alanlarda kullanılabilmektedir.

GÖKTÜRK-1

GÖKTÜRK-1

T.C. Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde ve ilgili Bakanlıkların katılımıyla, TELESPAZIO ve TUSAŞ yükleniciliğinde üretilen GÖKTÜRK-1, yüksek çözünürlüklü bir optik uzaktan algılama uydusudur. Proje kapsamında, Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezi TUSAŞ bünyesinde kurulmuştur. 05 Aralık 2016 tarihinde fırlatılan uydu aktif durumdadır.