EN
GÜNEŞ SİSTEMİ’NİN BOYUTUNUN ÖLÇÜLMESİ

GÜNEŞ SİSTEMİ’NİN BOYUTUNUN ÖLÇÜLMESİ

Güneş Sistemi’mizdeki gezegenlerin boyutlarını ve aralarındaki mesafeleri kavramak zor olabilir. Ancak bu deney uzaklıklar hakkında size bir fikir verecektir. Ölçeği küçültülmüş bir Güneş Sistemi’nde bile gezegenler arasındaki mesafeler oldukça büyüktür. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için hadi etkinliğimizi yapalım.

Malzemeler

● Karton
● Pergel 
● Bir rulo tuvalet kağıdı

Yapılışı

1. Gezegenlerinizi yapmak için aşağıdaki tabloda bulunan ölçeklendirilmiş yarıçapları kullanarak karton üzerine gezegenleri temsil edecek daireleri çizelim. (Üstlerine gezegenlerin adlarını yazmayı unutmayın).
2. Başlangıç noktası olarak Dünya'yı 1 cm çaplı düşünürsek, Güneş 2,2m çapında bir daire olacaktır. Gezegenler arasındaki mesafeleri temsil etmek için ise tuvalet kağıdını kullanacağız.
3. İlk olarak 1 parça tuvalet kağıdını Merkür- Güneş arası uzaklık olarak kabul ediyoruz. 1 parça tuvalet kağıdını koparın ve Merkür olarak kestiğiniz daireyi ucuna yerleştirin. (Uzaklıklar ve gezegenlerin boyutları birbirinden farklı ölçeklerde. Yoksa Neptün’ü yerleştirmek için 7 km uzunlukta tuvalet kağıdı kullanmamız gerekirdi. )
4. Diğer gezegenleri de yerleştirmek için aşağıdaki tabloya bakarak Merkür’e yaptığımız aynı işlemleri onlara da yapın. Ardından tuvalet kağıdını açarak ilgili sayıya ulaşana kadar parçaları sayın. Üzerine gezegeni temsil eden daireyi koymayı unutmayın.

Aradaki boşluk etkileyici değil mi? Ve bu Güneş Sistemi’nin tamamı bile değil. Oort Bulutunu bu modele dahil etmek isterseniz, yaklaşık 250.000 parça tuvalet kağıdına ihtiyacınız olacaktır.