EN
YILDIZLAR DÖNÜYOR MU?

YILDIZLAR DÖNÜYOR MU?

DÖNME GEZEGENLERİN ŞEKLİNİ NASIL DEĞİŞTİRİR?

Gezegenler mükemmel küreler değildir, ekvatorda şişkin ve kutuplarında düzdürler. Gezegen ne kadar büyükse, etki o kadar büyük olur. Gezegenler bu şekilde deforme olmasının sebebi, kendi etrafında dönmeleridir ve bu deneyde dönmenin gezegenlerin şekli üzerine etkisini göreceksiniz. Gezegenler dönerek yassı sferoidlere dönüşür.
Yıldızlar da gezegenler gibi kendi eksenleri etrafında dönerler. Dönüş hızlarına bağlı olarak ekvator bölgelerinden şişkin kutuplardan basık bir yapıları vardır. Yıldızın hızı arttıkça bu basıklık oranı daha çok artar.

Etkinliğin Amacı

Dönmenin gezegenlerin şekline etkisini görmek.

Malzemeler

● Bir çubuk 
● Karton
● Makas 
● Cetvel 
● Yapıştırıcı  
● Pergel

Yapılışı

1. Önce bir model gezegen yapalım. Bunun için kartondan üç disk kesin - ikisi 4 cm çapında (bunlara A ve B diyeceğiz) ve biri 3 cm çapında (C olarak adlandırılır) olsun.
2. Sonra, A ve C disklerinde, çubuğa sıkıca oturmaları için yeterince büyük bir delik açın. Ardından, çubuğu kolayca yukarı ve aşağı kaydırabilmesi için B'ye daha büyük bir delik açın.
3. Şimdi kartondan sekiz şerit kesin (her biri yaklaşık 1.25x30cm). Her şeridin bir ucunu A diskinin kenarına örümceğe benzeyecek şekilde yapıştırın. Sonra onu çubuğun üzerine koyun.
4. Daha sonra C çubuğunu A'dan yaklaşık 15 cm uzağa referans noktası olarak sabitleyin. Son olarak, B'yi C'nin altındaki çubuğa koyun ve şeritlerin uçlarını sağdaki model gezegen gibi görünecek şekilde kenarlarının etrafına yapıştırın. B'nin çubuk boyunca kolayca hareket edebildiğinden emin olun.
5. Şimdi, çubuğu ellerinizin arasında tutun ve döndürün. Çubuğu hızlı döndürmeyi deneyin ve ne olacağını görün. Çubuğu ne kadar hızlı döndürürseniz, o kadar çok 'gezegen' şişkinliği oluştuğunu görürsünüz.