EN

TÜRKİYE UZAY AJANSI GLEX2021’DE

Dünyanın en önde gelen uzay konferansı olan “Global Space Exploration Conference- GLEX2021” 14-18 Haziran 2021 tarihleri arasında Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlendi.

Uluslararası Uzay ve Havacılık Federasyonu – IAF öncülüğünde ve Rusya Federal Uzay Ajansı – ROSCOSMOS ev sahipliğinde organize edilen ve dünyanın önde gelen uzay konferanslarından olan “Global Space Exploration Conference- GLEX2021” 14-18 Haziran 2021 tarihleri arasında Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlendi. Uzay teknolojileri alanında faaliyet gösteren uluslararası şirketlerin, astronotların, bilim adamlarının ve uzay ajansları temsilcilerinin bir araya geldiği GLEX2021’de Ay çalışmaları, Mars çalışmaları, uluslararası ilişkiler, uzayın keşfi, uzaya erişim, uzayda madencilik gibi bir çok konuda hazırlanan teknik sunumlarla eş zamanlı olarak düzenlenen sektör temsilcilerinin konuşmaları ve ikili görüşmelerin yer aldığı program verimli ve yoğun bir biçimde gerçekleştirildi.


Başkanımız Sayın Serdar Hüseyin Yıldırım ile birlikte Uzay Sistemleri ve Araçları Daire Başkanı Ali Baygeldi, Dış İlişkiler Şube Müdürü Ayhan İncirci ve Elektrik-Elektronik Mühendisi Selman Demirkesen ile katılım sağlanan konferansta Başkanımız Serdar Hüseyin Yıldırım, IAF Başkanı Pascale Ehrenfreund, ROSCOSMOS Genel Müdürü Dmitry Rogozin, NASA Başkanı Bill NELSON ve Avrupa Uzay Ajansı – ESA Genel Müdürü Josef Aschbacher’in yanı sıra İtalya, Norveç, Güney Afrika, Polonya, Japonya, Kanada, Hindistan, Romanya, Meksika, Fas ve Avusturya’dan Uzay Ajansları Başkanlarının yaptıkları açılış konuşmaları tüm dünyada canlı yayınlanan GLEX2021’de ilgiyle takip edildi.


Başkanımız Sayın Serdar Hüseyin Yıldırım ve beraberindeki heyet konferans süresi boyunca çok önemli görüşmeler gerçekleştirme imkânı da buldu. IAF Başkanı Pascale Ehrenfreund, IAF Genel Müdürü Christian Feichtinger, IAF Başkan Yardımcısı Dominique Tilmans, Rusya, Polonya ve Norveç Uzay Ajansları Başkanları ile Japonya, Hindistan Uzay Ajansları temsilcileriyle ayrı ayrı ikili görüşmeler gerçekleştirildi. Milli Uzay Programımızda yer alan projelerde iş birliği fırsatlarını değerlendirmek üzere özellikle Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İtalya ve İngiltere’den katılan şirketler ile temaslar kuruldu, fuar alanında açılan şirket stantlarında önemli bilgiler alındı.


Konferansın üçüncü gününde ise Başkanımız Sayın Serdar Hüseyin Yıldırım Türkiye’nin Milli Uzay Programını tüm dünyaya anlatma fırsatı buldu. Canlı yayınlanan ve tüm dünyada ilgiyle takip edilen sunumda Türkiye’nin gelecek 10 yılda hedeflediği 10 önemli projenin ayrıntıları paylaşılmış oldu. İzleyici ve dinleyiciler tarafından anlık gelen sorulara da yanıt verilen sunumun sonunda Türkiye’nin Milli Uzay Programı övgüyle karşılandı.


Bununla birlikte Başkanımız Sayın Hüseyin Yıldırım ve Milli Uzay Programımız dünya medyasının da ilgisini çekti. Hollanda menşeili dünyaca ünlü “The Eighth Continent” belgesel serisine konuk olan Sn. Yıldırım, Rusya merkezli New Defence Order Strategy adlı dergiye de röportaj verdi. İlgili röportaja aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz.

https://dfnc.ru/en/intervyu/president-of-tua-turkey-is-against-the-weaponisation-of-space/

Konuyla ilgili uluslararası ve ulusal medyada yayınlanan haberlere aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz:
https://www.space.com/turkey-moon-rover-rocket-plans


 

Benzer Haberler