EN

TÜRKİYE UZAY AJANSI DAKAF’22’YE KATILDI

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin (CBİKO) “Yetenek Her Yerde” sloganıyla başlatmış olduğu Bölgesel Kariyer Fuarlarından Doğu Anadolu Kariyer Fuarı (DAKAF), bu yıl Atatürk Üniversitesinin ev sahipliğinde, 9 üniversitenin paydaşlığında gerçekleştirildi.

Türkiye Uzay Ajansı’nın da bronz sponsorlar arasında yer aldığı DAKAF’22’de sektörlerinin önde gelen firmaları ve on binlerce öğrenci bir araya geliyor.

TUA’nın da stant açarak yer aldığı organizasyonda, TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım da öğrencilerle buluştu. Yıldırım, uzay teknolojilerinde 2'nci ligde yer alan Türkiye'yi birinci lige yükseltmek için çalıştıklarını anlatırken en önemli hedeflerinden bir tanesinin bölgesel bir konumlama sistemi oluşturmak olduğunu ifade etti.

Bölgesel konumlama sisteminin Türkiye için önemli bir adım olacağının altını çizen Yıldırım, bu zor projeyi gerçekleştirmek için çalıştıklarını kardeş ve dost ülkelerle beraber bu sistemi kullanmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye Uzay Ajansı'nın ay programının çok merak edildiğini ve birçok kişi tarafından doğru anlaşılmadığını vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: 

"Ay programımız, yoğun bir şekilde çalıştığımız çok önemli bir program. Birçok kişi tarafından doğru anlaşılmamış, doğru anlaşılsın istiyorum. Aya insan göndereceğimizi zannedenler var. Böyle bir şey yok. Bizim insanlı uzay uçuşlarımız ilk 10 senelik programda mevcut değil, yapamayız. Çok zor bir iştir. İnsan işin içine girince çok zor bir iş. Belki ileriki 10 yıllık programlarda gündeme alınabilir. 

Yıldırım Ay Görevi’ne ilişkin sözlerine şu şekilde devam etti:

“Uzay aracımız tasarım safhasında. Bu sene birkaç ay içinde tasarım tamamlanarak üretime geçeceğiz. Uzay aracı için 2 sene demiştik. Bizim roket sistemimiz hazır, hibrit sistemiz hazır. Biz öncelikle aya ulaşmayı öğreneceğiz. Aya nasıl gidildiğini öğreneceğiz. Bizim bunu yaparak öğrenmemiz gerekir. Bu sene içerisinde aracın tasarım çalışmaları tamamlandığı zaman uzay aracımızı bire bir maketini yaptırarak kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Yaklaşık 2 ton ağırlığında olan aracımızın, nasıl bir araç olacağını, hangi üniteleri barındıracağını, yolculuğu nasıl gerçekleştireceğini detaylı olarak halkımızla paylaşacağız. Çok da ilgi çekeceğine eminim.”
 

Benzer Haberler