EN

TÜRK DEVLETLERİ UZAYDA İŞ BİRLİĞİ İÇİN BAKÜ’DE BULUŞTU

Türk Dünyası 2040 Vizyon Belgesi” doğrultusunda uzaya yönelik çalışmaları başlatmak üzere, Türk Devletleri Teşkilatı 1. Uzay Ajansları ve Kuruluşları Toplantısı Bakü'de gerçekleşti.

Azerbaycan Uzay Ajansı (Azercosmos) Yönetim Kurulu Başkanı Samaddin Asadov'un ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Kırgız Cumhuriyeti Dijital Kalkınma Bakan Yardımcısı Kalykov Talant, Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kuruluna bağlı Uzay Araştırma ve Teknoloji Ajansı Genel Müdür Vekili Kadirov Shukhrat, Kazakistan Cumhuriyeti Dijital Kalkınma, Yenilikler ve Havacılık Endüstrisi Bakanlığı Havacılık ve Uzay Komitesi Başkan Yardımcısı Raziya Buralkhiyeva, Macaristan Enerji Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü Dr. Akos Horvath, Türkmenistan Sanayi ve Haberleşme Bakanlığı Uzay Dairesi Başkanı Ashir Garayev (çevrimiçi) ve Türk Devletleri teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı  Mirvokhid Azimov katıldı.

Genel Sekreter Yardımcısı  Azimov yaptığı konuşmada, 12 Kasım 2021 tarihinde İstanbul'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 8. Zirvesi'nde alınan kararlar doğrultusunda uzay alanında işbirliğinin başlatıldığını belirterek, Sekretaryanın bu yöndeki tüm çabaları ileriye taşımak üzere koordinasyonu sağlamaya hazır olduğunu ifade etti. 

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Önemi ileriki yıllarda daha çok anlaşılacak tarihi bir adım atıyoruz." dedi.

Yıldırım, uzayın öneminin her geçen gün arttığı bir çağa girdiklerini vurgulayarak, "Hem kendi milletlerimizin haklarını korumak hem de bütün insanlığa hizmet etmek için uzayda güçlü bir şekilde bulunmak zorundayız. Buradaki maksadımız tamamen barışçıldır. Uzay çalışmalarını devam ettirerek bütün dünyaya bu çalışmalarda biz de varız demek istiyoruz. Bunun için toplandık. İlk adımı atıyoruz. Başlamak bitirmenin yarısıdır. Başlamış olmakla çok önemli bir adım attık. Devamını da aynı heyecanla getirmemiz lazım." diye konuştu.

Toplantıda Taraflar, uzay alanında ülkelerinin faaliyetleri ve ileriye dönük projelerinin yanı sıra, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında bu alandaki iş birliği olanakları hakkında sunumlar yaptılar.

Uzay alanında iş birliğini artırmanın önemini vurgulayan taraflar bu kapsamda, “uzay aracı ve altyapı geliştirme projeleri ve programları” ile “eğitim ve uzay bilinci programları” konularında çalışma grupları oluşturulması konusunda mutabık kaldılar.

Taraflar ayrıca Üye Devletlerin kaynaklarından alınan uydu verilerinin ortak kullanımı üzerinde birlikte çalışmayı; su yönetimi, doğal afetlerin izlenmesi, ekoloji, tarım ve benzeri konularda çeşitli uygulamalardaki uzmanlığın paylaşılması; Üye Devletler tarafından ortak bir uydunun tasarlanması, üretilmesi ve fırlatılması; gelecekteki işbirliğini koordine etmek için uzay standartlarının geliştirilmesi konusunun incelenmesi, Havacılık-Uzay Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinde kapasite geliştirme ve deneyim paylaşım programlarının teşvik edilmesini kararlaştırdılar.

Toplantı sonunda taraflar, üzerinde mutabakata varılan noktalar ve önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek ortak proje önerilerini içeren toplantı raporunu kabul ettiler.  

Toplantı marjında heyetler AZERCOSMOS'un Uydu Kontrol İstasyonunu ziyaret etti.
 

Benzer Haberler