EN

TUA HEYETİ AZERBAYCAN’DA

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Sayın Serdar Hüseyin YILDIRIM, Uzay Sistemleri ve Araçları Daire Başkanı Ali BEYGELDİ, Dış İlişkiler Şube Müdürü Dr.Ayhan İNCİRCİ'den oluşan Türkiye Uzay Ajansı heyeti Azerbaycan’ı ziyaret ettiler.

Başkan Serdar Hüseyin YILDIRIM, Uzay Sistemleri ve Araçları Daire Başkanı V. Ali BAYGELDİ, Dış İlişkiler Şube Müdür V. Ayhan İNCİRCİ’den oluşan Türkiye Uzay Ajansı heyeti 17-20.02.2021 tarihleri arasında bir dizi temasta bulunmak ve imzalanacak mutabakat zaptına (MoU) son şeklini vermek üzere Azerbaycan’ı ziyaret ettiler.

TUA heyeti öncelikle Azerbaycan Savunma Bakanı Meded QULİYEV tarafından kabul edildi. Samimi ve sıcak bir ortamda gerçekleşen görüşmede Türkiye-Azerbaycan arasındaki yakın işbirliğini uzay faaliyetlerine de yansımasının nasıl sağlanacağı üzerinde duruldu.
Ziyaret kapsamında; Azerbaycan Milli Aerokosmik Agentliyi (MAKA) ve Azerbaycan’ın uydu yönetim ve işletiminden sorumlu AZERCOSMOS ile muhtemel işbirliği alanları detaylı olarak görüşüldü. MAKA Başkanı Sayın Prof. Dr. Natiq CAVADOV ve uluslararası anlaşmalar sorumlusu Senan AGAZADE, AZERCOSMOS Genel Müdür Vekili Ruşen Rüstamov ve Dunay Badirkhanov öncülüğündeki heyetlerle yapılan görüşmeler sonunda bir işbirliği mutabakat zaptı (MoU) üzerinde anlaşmaya varıldı.

TUA Başkanı Serdar Hüseyin YILDIRIM çalışma ziyareti kapsamında gazetecilerin sorularına;
“Milli Uzay Programı kapsamında Azerbaycan ile hangi konularda beraber çalışabileceğimizi müzakere ettik. Önce Azerbaycan’dan başlayarak bütün Türkçe konuşan ülkelerle uzay alanındaki iş birliklerini geliştirmeyi planlıyoruz”,
“Azerbaycan’da gerçekten bir birikim var. Uydu işletmeciliği gibi konularda altyapı var. Temel bilimlerde çok iyi bilim insanları var. Bunlardan Türkiye’nin bu program çerçevesinde genel olarak istifade etmesi söz konusu. Yakın dönemde diğer ülkeleri de buna katarak, bir güç birliği içerisinde inşallah uzaydaki varlığımızı tahkim etmeyi hedefliyoruz”,
“Aklımıza gelen her şeyde uzay sistemlerini kullanıyoruz. ‘Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmaz’ bizim sloganımız ve buna gerçekten inanıyoruz. Biz uzayda olmak zorundayız. Uzayda olmayan ülkeler fakirleşecektir. Bu paraları harcamazsak ileride başka ülkelere bağımlı hale geleceğiz. Biz bunu istemiyoruz. Biz, uzayda güçlü şekilde var olalım. Şimdi harcayacağımız paralar, gelecekte tüm ekonomilere geri dönecektir” açıklamalarında bulundu.
 

Benzer Haberler