EN

TEKNOFEST’TE TUA RÜZGARI

Dünyanın en büyük teknoloji, uzay ve havacılık festivali TEKNOFEST’te Türkiye Uzay Ajansı rüzgarı esti. 3 milyona yakın ziyaretçinin ağırlandığı büyük organizasyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin ilk uzay yolcularını tanıttı. TUA standı büyük ilgi gördü.

İNSANLI İLK UZAY GÖREVİ

Türkiye, Cumhuriyet’in 100’ncü yılında bir Türk vatandaşını uzaya gönderiyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 17 gün boyunca Türk Bilim Misyonu’nu gerçekleştirecek bir asil, bir yedek olmak üzere iki uzay yolcusu belirlendi.

TEKNOFEST’e katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Uluslararası uzay istasyonuna gidecek Alper Gezeravcı kardeşimiz Hava Kuvvetleri Komutanlığımızda önemli başarılara imza atmış kahraman bir Türk pilotumuz." sözleriyle asil adayı, “Tuva Cihangir Atasever kardeşimiz de Roketsan'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan bir sistem mühendisimiz." sözleriyle yedek adayı tanıttı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevine çıkacak adayın Uluslararası Uzay İstasyonunda kalacağını ifade ederek “Uzay yolcumuz bu görevde ülkemizin kıymetli üniversite ve araştırma kurumlarının hazırladığı 13 farklı deney gerçekleştirecek.” dedi.

Teknolojik gelişmelerle birlikte uzay, politik ve ekonomik olarak ülkelerin öncelikli gündem maddelerinden biri haline geldi. Türkiye de uzay çalışmalarını 2000’li yıllarla birlikte hızlandırdı. Haberleşme ve yer gözlem uyduları ile uzay alanında önemli kabiliyetler kazanan Türkiye, yerli ve milli kabiliyetini insanlı uzay göreviyle genişletmeyi hedefliyor.

MİLLİ UZAY PROGRAMI

Bu hedef doğrultusunda 2 yıl önce yine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Milli Uzay Programı’nın 10 stratejik hedefinden birini “Bir Türk vatandaşı, bilim misyonuyla uzaya gönderilecek. Böylece Türkiye, uluslararası uzay istasyonunun altyapısından yararlanarak bilimsel deney yapma imkanına kavuşacak. Türkiye’nin uzay alanında görünürlüğü artacak.” cümleleriyle Türk Uzay Yolcusu olarak belirlendi.

Türkiye'de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST 2023, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirildi. Türkiye Uzay Ajansı standı katılımcılardan büyük ilgi gördü.
 

Benzer Haberler