EN

MACARİSTAN ÇALIŞMA ZİYARETİ

TUA Başkanı Sayın Serdar Hüseyin Yıldırım ve beraberindeki heyet Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığının daveti üzerine 7-8 Haziran 2021 tarihlerinde Macaristan’a bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Resmi görüşmeler öncesinde TUA Heyeti, başkent Budapeşte'de Gül Tepesi (Rozsadomb) olarak bilinen bölgede Türk- Macar dostluğunun sembolü olan ve restorasyonu Türk-Macar hükümetlerinin ortak çabalarıyla tamamlanan Gül Baba Türbesi’ne ziyarette bulundu. Ziyaret kapsamına TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım kendisine takdim edilen ziyaret defterini imzaladı. 


Ziyaret sonrasında TUA heyeti, Macaristan Güvenlik Politikasından Sorumlu Devlet Sekreteri Péter Sztáray’in onuruna  düzenlenen  Türk Keneşi’ne katıldı. Burada yapılan görüşmede, Macaristan Uzay Ajansının kurulmasında gösterilen ilgi ve destek için TUA’ya teşekkür edilirken uzay çalışmalarında iki ülke arasındaki  iş birliğin geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. 


Dışişleri ve Ticaret Bakanlığının Uzay Araştırmaları Komiseri ve Macaristan Avrupa Uzay Ajansı Delegasyonu Başkanı Dr. Orsolya Ferencz’in başkanlığındaki Macaristan Heyetiyle yapılan  toplantıda, TUA Heyeti tarafından TUA’nın kuruluşu hakkında ve uluslararası ilişkileri kuvvetlendirici  çalışmalara ilişkin sunumlar gerçekleştirildi. Macaristan’nın Türkiye Büyükelçisi Ahmet Akif Oktay’ın da eşlik ettiği toplantıda, ikili iş birliği alanları ayrıntılı olarak ele alınırken ileride gerçekleştirilmesi planlanan projelerle ilgili görüşmeler yapıldı. 


TUA Heyetinin Szeged Lazer Merkezine  (ELI-ALPS) yapmış olduğu ziyarette tesisin teknolojik çalışmaları yerinde gözlemlenerek  tesis hakkında bilgi alındı.  Szeged Üniversitesinin öğretim üyelerinin düzenlediği bilgilendirme toplantısına da katılan heyet, burada ikili iş birlikleri konusunda görüşmeler sağladı. 


Resmi görüşmelerin ardından Sayın Yıldırım, Macaristan HIR TV’ye Türkiye’deki uzay çalışmaları üzerine  bir röportaj gerçekleştirdi.  
 

Benzer Haberler