EN

JAXA VE TUA ORTAK PANEL GERÇEKLEŞTİRDİ

Japonya Büyükelçiliği ve TUA'nın iş birliği ile Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) Başkanı Yamakawa Hiroshi ve Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım'ın yer aldığı panelde "Japonya ve Türkiye'nin Uzay Politikaları" konuşuldu.

Çevrim içi gerçekleşen panelde önce JAXA Başkanı Yamakawa Hiroshi, kurumlarının bu zamana kadar yapmış olduğu çalışmalara ilişkin sunumuyla bilgi verirken, TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ise TUA ve Milli Uzay Programı hedefleri ile alakalı bir sunum gerçekleştirdi. 

AYAP-1 2 YIL İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK

TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Milli Uzay Programı Ay Görevi’ne yönelik son gelişmeler hakkında da bilgi verdi. Yıldırım, “AYAP-1 (Ay Araştırma Programı) ‘in 2 yıl içerisinde tamamlanacağını belirtirken, “AYAP-1 görevinde kullanılacak aracın birkaç ay içinde tasarımı bitecek ve üretimi başlayacak.” ifadelerini kullandı.

İLK ASTRONOT 2023’ÜN İLK YARISINDA GİDECEK

Yıldırım, Türk Astronot ve Bilim Misyonu ile alakalı olarak da ’"Bizi ISS(Uluslararası Uzay İstasyonu)’e gönderecek firmayla anlaşmaya çok yakınız, görüşmeler artık son safhada. Ümit ediyoruz ki ilk Türk Astronotumuzu 2023 yılının ilk yarısında ISS'e göndermiş olacağız." şeklinde konuştu.

YERLİ ATOMİK SAAT KÜP UYDU İLE GÖNDERİLECEK

Yıldırım TUA’nın TUBİTAK UME ile birlikte yürüttüğü atomik saat projesine ilişkin ise şu açıklamada bulundu: “Birkaç sene sonra içinde yerli atomik saat bulunan bir küp uydu gönderilecek. Atomik saatler bölgesel konumlama sistemlerinin en önemli parçalarından biri. Bu alanda ayrıca JAXA ile de ortak çalışmayı hedefliyoruz.”

YAMAKAWA: DÜŞÜK YÖRÜNGE FAALİYETLERİ ÖZEL SEKTÖR ÜZERİNDEN GİDECEK

Panelde her 2 başkanın sunumları sonrasında bir forum da gerçekleşti. Bu forumda JAXA Başkanı Yamakawa’ya ISS’e yönelik bir soru da yöneltildi. Yamakawa, “ISS sonrası düşük yörüngede özel sektörün daha faal olması gerektiği kanaatindeyiz. Uzay ajansları uzaydaki çok daha derin araştırmaların sürdürülmesi konusunda mutabık. Bu sebeple yüksek ihtimalle düşük yörünge faaliyetleri özel sektör üzerinden gidecek” cevabını verdi.
 

Benzer Haberler