EN
ASTEROİD VE METEOR AYNI ŞEYLER MİDİR?

ASTEROİD VE METEOR AYNI ŞEYLER MİDİR?

Asteroid, Güneş’in etrafındaki bir yörüngede dolanan taş bir objedir. Meteor ise bir asteroit parçasının veya kuyruklu yıldızın küçük bir parçasının Dünya atmosferine girip yanması ile oluşur. 

Asteroid

Asteroid Güneş’in yörüngesinde hareket eden bir gök cismidir. Asteroidler gezegenlerden küçük fakat çakıl boyunda meteorid dediğimiz objelerden büyüktür. Güneş Sistemimizdeki çoğu asteroit, Mars ve Jüpiter arasında bulunun asteroit kuşağında bulunur. Buna rağmen bazı asteroitler başka yerlerde de bulunabilirler. Örneğin; bazıları Dünya’nın yakınından geçen Güneş etrafında bir yörüngeye sahiptir.



Dünya'nın yakınından geçen bir yörüngeye sahip Eros asteroidi

Meteroidler

Asteroidler birbirine çaptığında asteroidlerden küçük parçacıklar kopar. İşte bu parçacıklara meteorid diyoruz. Meteroidler ayrıca kuyruklu yıldızlardan da gelebilir.

Meteorlar

Eğer meteoridler, Dünya’ya yeterince yaklaşır ve atmosferine girerse buharlaşır ve meteora dönüşür. Bu meteorlar ışık çizgileri olarak görünür ve bu görüntülerinden dolayı bunlara “kayan yıldız” denir. Meteorlar gökyüzünde iz bıraktıkları için kuyruklu yıldızlarla karıştırılırlar. Fakat bu iki cisim birbirinden oldukça farklıdır.

 

Kuyruklu Yıldızlar (Comet)

Kuyruklu yıldızlar, asteroidler gibi Güneş etrafında dönerler fakat kuyruklu yıldızlar kayadan değil toz ve buzdan meydana gelirler. Kuyruklu yıldızın yörüngesi, bu cismi Güneş’e doğru yaklaştırdığında içindeki buz ve toz buharlaşmaya başlar. Buharlaşan maddeler, bu cismin kuyruğu olur. Kuyruklu yıldızları Dünya’dan çok uzakta olduğunda da gözlemleyebiliriz fakat meteorları atmosferimizde gözlemleriz.

Kaynak: NASA